expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Projekt Slováci za VWolantem: výsledky velkého řidičského průzkumu


Slovenské zastoupení značky Volkswagen během podzimu loňského roku realizovalo anonymní řidičský průzkum, kterého se zúčastnilo 3 591 řidičů. Průzkum s názvem Slováci za VWolantem probíhal přibližně jeden měsíc. Společnost na začátku února 2023 vyhodnotila jeho výsledky. Každý den se ze zpráv dozvídáme o zbytečných nehodách nebo o úmrtích způsobených nesprávným způsobem jízdy nebo alkoholem. Průzkum je tak zrcadlem slovenských řidičů, který ukázal nejen to dobré, ale i to na čem je třeba pracovat a zlepšovat. Pojďte se spolu s námi podívat na jeho výsledky



Slováci za VWolantem

Rok 2022 se na našich cestách nesl ve znamení několika tragických nehod, které byly způsobeny alkoholem za volantem. Společnost Volkswagen Slovensko chtěla mít lepší představu o tom, jak to na našich cestách skutečně vypadá a proto vytvořila anonymní dotazník, který byl podpořen reportáží o ježdění pod vlivem alkoholu.

Jak jsme již výše zmínili, průzkumu se zúčastnilo 3 591 lidí, což je dostatečný reprezentativní vzorek. Jejich úkolem bylo odpovědět na sérii otázek v dotazníku o tom, jak respektují pravidla silničního provozu a jací jsou za volantem (otázky se týkaly telefonování za volantem, překračování rychlosti, pouštění chodců na přechodu, jízdy kolem cyklistů a podobně).

Alkohol je stále problém

Nejpalčivější otázkou na cestách byl minulého roku alkohol za volantem. V průzkumu až 15% respondentů přiznalo, že nemá problém sednout za volant pod jeho vlivem! Tato statistika mírně převyšuje oficiální statistiku Policie České republiky, která hovoří o 12% řidičů.

Zajímavý výsledek jsme se dozvěděli i při tzv. zbytkovém alkoholu, kdy až 19% řidičů riskuje, a po výrazném požití alkoholu v noci ráno sedá za volant. Slováci si i přes tragédie těžkou hlavu z alkoholu za volantem nedělají. Právě ten má za následek ve spojení s rychlostí často ty nejtragičtější nehody. Dokonce v reportáži o alkoholu za volantem se objevilo několik komentářů, že někteří běžně sedají za volant opilí a ještě neměli dopravní nehodu. Co ale potom když někomu ublíží? Budou utíkat a schovávat se před kamerami.

Používání mobillu během jízdy

Dalším problémem našich cest je používání mobilu během jízdy. Z průzkumu vyplývá to, že pouze 23% řidičů si telefonování nechá až na konec jízdy. 65% slovenských řidičů správně využívá k telefonování systému hands-free, avšak 11% telefonuje během jízdy s mobilem u ucha.

Kromě toho se až 20% řidičů přiznalo, že za volantem nemají problém psát SMS či posílat hlasové zprávy. 6% řidičů se zase přiznalo, že za volantem pravidelně sledují sociální sítě. Pouze 76 % respondentů Instagram a TikTok za volantem zásadně odmítá. Zbývajících 18 % sleduje sociální sítě za volantem příležitostně.

Konzumace jídla a kouření za volantem

Kouření a konzumace jídla také přispívají k nepozornosti za volantem. Ke kouření za volantem se přiznalo 16% respondentů. Dokonce až polovina řidičů během jízdy konzumuje jídlo. Rychlostní předpisy dodržuje pouze 53 % řidiči, ostatní maximální rychlost považují za orientační.

Tolerance k ostatním účastníkům silničního provozu

Slovenští řidiči se potřebují zlepšit i v oblasti tolerance k ostatním účastníkům silničního provozu. Pouze 70% řidičů raději počká za cyklistou, aby ho později oběhli s dodržením bezpečného odstupu. Smutný výsledek je, že 3% se přiznali, že cyklistu předčí klidně is rozstříknutím louže do obličeje. Chodce na průchodu pouští pouze přibližně třetina slovenských řidičů.

Jak je vidět z průzkumu vychází, že máme co zlepšovat. Největším problémem je i nadále alkohol, nepozornost, vysoká rychlost a netolerance. Je načase, abychom se konečně nad sebou zamysleli. Kompletní výsledky průzkumu naleznete na www.slovacizavwolantom.sk. A co si o výsledcích myslíte vy?

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 24.08.2024

100%
  • + Syper
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 27.08.2024

100%
  • + Velká nabídka
  • + Přehledný eshop
  • + Rychlost dodání
  • + Příznivé ceny
review-person-icon
Ověřená zákaznice

zakoupeno na runder.cz 17.09.2024

100%
+ rychlost dodávky
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku